Dunaszegi Népdalkör

Az együttes 1989 februárjában alakult 25 fővel. Bakosné Polgár Ildikó vezetésével. A csoport elindításában nagy szerepe volt Varga Árpádnak, a kultúrház akkor vezetőjének, valamint Kovács Árpád alapító tagnak, aki családjával együtt azóta is lelkes összetartója a csapatnak. Az első fellépés 1989. március 15-én volt a zsúfolásig megtelt művelődési házban.
"Ez lelkesítőleg hatott mindnyájunkra, és úgy éreztük, hogy folytatnunk kell a megkezdett munkát. Lassan kikristályosodott előttünk, miért vagyunk együtt, mi a célunk. A legfontosabbnak a közösségteremtést tartottuk. A népdalkört a mai napig a népi kultúra ápolása, továbbadása tartja össze, különös hangsúlyt helyezve közvetlen környezetünk, a Szigetköz népdalkincsére. Ezenkívül szívesen énekelünk rábaközi és csallóközi dallamokat is" - így határozta meg az együttes célját Bakosné Polgár Ildikó.

Az együttes rendszeres résztvevője a környék kulturális rendezvényeinek, megyei népzenei találkozóknak. Több alkalommal szereplői voltak a Győri Vásárnak, a Győri Búcsúnak és a Terményáldásnak. Több alkalommal vendégszerepelt Szlovákiában (Sopornya, Nyékvárkony, Pered). Munkája elismeréseként a népdalkör 1997-ben Vitnyéden, a népzenei együttesek országos minősítésén ezüst fokozatot szerzett.

 
A 2000. év megélénkülést hozott a csoport életében. Májusban részt vett a Kárpátmedencei Népzenei Találkozón Budapesten, valamint a Soproni Szüreti Napokon. A Kultúrával a Nyugat Kapujában című nemzeti fesztivál kistérségi rendezvényén, Kunszigetben külön díjat ért el. Ugyancsak ezt az elismerést kapta az együttes szólistája, Csala Gábor.

A 21 éve működő népdalkör magáénak vallja Kodály Zoltán gondolatait: "Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is."

A népdalkör tagjai a templomi szertartásokat is szebbé teszik énekükkel. 2006-tól felvették a Szent Cecília Kórus nevet.
A népdalkör és a kórus működésének 20. évfordulója alkalmából CD-t jelentetett meg "Új éneket daloljatok Istennek" címmel.

A népdalkör alapító tagjai:

Bakosné Polgár Ildikó
Babos Attila
Balogh József
Csala Ervinné
Csala Gábor
Nagyné Szitás Judit
Kovács Árpád
Kovács Árpádné
Lakatos Zoltánné
Horváth Józsefné
Pércsi Miklósné
Szabó Géza
Szabó Gézáné
Vörös Andrásné

Később csatlakoztak:

Nagy Rudolf
Csala Katalin
Nagyné Horváth Zsuzsanna
Nagy Lászlóné
Tóth Tádéné


A csoportnak hosszabb ideig tagjai voltak:

Babos Attiláné
Erdélyi Gáborné
Horváth Lajos
Kovács Nikoletta
Kovács Tímea
Kovácsné Szabó Anna
Kozmáné Pozsgai Éva
Sántha István
Sipőcz György
Kovács Sándor
Tamásné Ördög Szilvia
Vörös Eszter
Kovács Sándorné