Színjátszókör

"Nincs semmi a földön, amely élénkebben feltárná előttünk, hogy milyenek vagyunk, és milyennek kéne lennünk, mint a színpad."

 

A Dunaszegi Színjátszókör Tamásné Ördög Szilvia vezetésével 1992 őszén alakult meg 20 lelkes kisdiákkal, akik már abban ez évben, november 20-án A kíváncsi királykisasszony című mesejátékban megmutathatták tehetségüket és lelkesedésüket. A darab sikerén felbuzdulva középiskolások és felnőttek is jelentkeztek a csoportba, nem kisebb célt maguk elé tűzve, mint hogy alig 1 hónap alatt megtanulják és előadják karácsonyra a falu apraja-nagyjának a Légy jó mindhalálig című musical feldolgozását. A zsúfolásig megtelt kultúrházban vastapssal hálálta meg a közönség a fiatalok sok munkáját.

 

 
 Dunaszegi Színjátszó Kör  Dunaszegi Színjátszó Kör
 

 

A kezdeti sikerek a társaságra lelkesítőleg hatottak, s minden esztendőben más-más művet állítottak színpadra. Így került sor a Twist Olivér, A királylány bajusza, a Ludas Matyi, a Mátyás király lustája című darabok bemutatására. A csoport eme mesejátékokkal, musical-részletekkel, zenés-táncos előadásokkal jelentős sikereket ért el a megye diákszínpadi megmérettetésein, Számos különdíjat, első helyezést mondhatnak magukénak, s egy ízben arany minősítést is szereztek.

A színjátszókör egy időszakban csak gyermekcsoportként működött. Aztán a 2002 őszén 10 éves fennállását ünneplő színkör vezetőjének, sokak „Szilvi néni”-jének merész ötlete támadt: a rég kirepült és új tagok együtt szerepeljenek a születésnapi esten. Így az egykori színjátszósok a régi darabok részleteinek felelevenítésével ismét színpadra álltak. A próbák újra összekovácsolták a csapatot, s a társaság úgy döntött, hogy folytatja az örömteli „együttjátszást”. 2003. március 15-én A kőszívű ember fiai című zenés mű feldolgozásával tették szebbé nemzeti ünnepünket. Az azóta eltelt időszakban a nézők arcára csaltak már mosolyt és (öröm)könnyeket A dzsungel könyve, a Valahol Európában, a Rómeó és Júlia, a Légy jó mindhalálig, az Anconai szerelmesek, a Hotel Menthol, a Made in Hungaria, a Hyppolit, a lakáj és a Szép nyári nap c. művek részleteinek, feldolgozásainak bemutatásával  Dunaszegen, a környező falvakban, a megyén túl, sőt még a Felvidéken is.

 

A színkör támogatására 2009-ben jött létre a „Légy jó mindhalálig” Közhasznú Alapítvány a Dunaszegi Színjátszókörért.

 

A csoport 2012-ben ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját.

 

Csoportvezető: Tamásné Ördög Szilvia

 

 

Bővebb információ Tamásné Ördög Szilviától kérhető.