Helytörténeti gyűjtemény

Kedves Látogató!

 

A térség múltjába, évtizedekkel ezelőtt még élő hagyományaiba kalauzolja Önöket a volt tűzoltószertárban elhelyezett történeti - néprajzi kiállítás. A gyűjtemény a falu lakóinak tárgyi ajándékaiból, valamint a honismereti szakkör tagjainak gyűjtő - és feldolgozó munkájával született meg 2000 - ben a magyar millennium tiszteletére.

Az első helyiség szoba - konyharészletei a múlt század emberének mindennapi tárgyi világába enged bepillantást. Az enteriőr legfigyelemreméltóbb része a kb. 150 éves fiókos szekrény a rajta elhelyezett XIX. századi, keresztszemes hímzéssel készült halotti lepedővel. A régi idők tanúinak alakját fedezhetjük fel a legnagyobbik terem falán függő képeken. Rámás csizmájú pirospozsgás parasztokat, mezítlábas cselédeket, álmos szemű aratókat, fölpántlikázott kalapos regulát, ünneplőbe öltözött ékes menyasszonyt, falusi madonnát gyermekével…

A kiállító teremben helyet kaptak a népi paraszti gazdálkodás, pásztorkodás, a hajdani vízivilágra emlékeztető tárgyak mellett a régi kismesterségek eszközei, a népművészet és háziipar termékei, a helyi viselet darabjai is. A tárlókban lévő írásos emlékek valamint a falakon függő kéziratos térképek másolatai a falu és a környék történeti múltjából adnak ízelítőt.
A helytörténeti gyűjtemény megtekintése után érdemes egy rövid sétát tenni a kb. 50 méterre található Kegyeleti emlékparkban, ahol szakrális hagyományainak emlékeit - 150 - 200 éves vörös márványból illetve homokkőből készült fejfák szépen elrendezett együttesét - láthatják.

Dunaszeg népi műemlékeinek sorába illeszthető az ún. "homokgödri Kiskép", amelynek formai megoldása egyedülálló a Kisalföldön. A XIX. század fogadalmi képoszlop fülkéiben négy - a falu védőszentjeit ábrázoló - képet vehetünk szemügyre. Másolatuk a szentendrei szabadtéri múzeum kisalföldi tájegységében elhelyezett képoszlopon látható. A falu értékeit felfedező séta során látogassák meg ezt a szép népi műemléket, amely a helytörténeti gyűjteménytől csupán néhány percre található a millenniumi park mellett.

A gyűjtemény megtekintését az alábbi telefonszámokon kérheti:
96/602-428