Aktív víziturisztikai hálózatfejlesztés a Szigetközben, kapcsolódó járásmódokkal

PROJEKTADATLAP

Dunaszeg Község Önkormányzata a „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című és „TOP-1.2.1-15” kódszámú felhívás alapján valósítja meg az „Aktív víziturisztikai hálózatfejlesztés a Szigetközben, kapcsolódó járásmódokkal” című TOP-1.2.1-15-GM1-2016-00015 kódszámú projektet.

Pályázati konstrukció: „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című és „TOP-1.2.1-15” kódszámú

Pályázat címe: Aktív víziturisztikai hálózatfejlesztés a Szigetközben, kapcsolódó járásmódokkal

Projekt azonosítószám: TOP-1.2.1-15-GM1-2016-00015

Kedvezményezett neve: Dunaszeg Község Önkormányzata

Kedvezményezett címe: 9021 Győr, Városház tér 3.

Konzorciumi partnerek: Ásványráró Község Önkormányzata

                                           Dunaszentpál Község Önkormányzata

                                           Dunasziget Község Önkormányzata

                                           Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzati Hivatal

                                           Kisbodak Község Önkormányzata

                                           Mecsér Község Önkormányzata

                                           Mosonmagyaróvári Vízi Sportegyesület

Elnyert támogatás: 275 017 946  forint

Támogatás intenzitása: 100%

Finanszírozó alap: Európai Regionális Fejlesztési Alap

A projekt célja:

Hét szigetközi település - Ásványráró, Dunaszeg, Dunaszentpál, Dunasziget, Kisbodak, Mecsér, Mosonmagyaróvár – valamint a megyei önkormányzat és hivatala mintegy 300 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a vízi turizmus fejlesztésére, melynek keretében az alábbi tevékenységek valósultak meg:

Ásványráró: két konténerből álló turisztikai pihenő hely került kialakításra, ahol vizes blokk és öltöző is helyet kapott.

Dunaszeg: megújuló energiával ellátott turisztikai pihenőhely, vizesblokk, csónak tároló és irodai helyiség került kialakításra.

Dunaszentpál: a település központjában valósult meg a turisztikai megállópont. Egyszerre tudja kiszolgálni a térségbe érkező kerékpáros, lovas, természetjáró és vízi turistákat is.

Dunasziget: turisztikai pihenőhely került kialakításra, ahol közösségi tér és vizesblokk is helyet kapott.

Kisbodak: Kisbodaki Gátőr Vízi Kultúrközpontot alakítottak ki: vízi oktatóközpont, sportlehetőségek és közösségi tér várja az ide látogatókat.

Mecsér: a település szélén a strand mellett került kialakításra egy megálló pont. A vizesblokk és öltözők mellett elkészült a kajakok és kenuk tárolására alkalmas csónaktároló.

Mosonmagyaróvár: az ide érkező turisták megpihenésére alkalmas öltözőkkel és vizesblokkal került kibővítésre a már meglévő épület.

 

Vizi turisztikai eszközök:

A projekt megvalósítása során vízi turisztikai eszközök kerültek beszerzésre, többek között összesen 48 db kajakok és kenuk; 2 db kerékpár szállítására alkalmas vonta, 60 db kerékpár, 3 db sárkényhajó, 186 db mentőmellény, 186 db kenu és kajaklapát.

Tájékoztató táblák kihelyezése:

A településeken, mind a vízen, mind szárazföldön az országos rendszerbe illeszkedő táblázási rendszert alakítottak ki a projekt keretében. A 210 db turisztikai tájékoztató táblából közel 20 településen került kihelyezésre: vízparton vízi turisztikai tábla, faluközpontba turisztikai tábla és a községet területén útbaigazító tábla.

A támogatásból olyan megállóhelyeket alakítottak ki, ahol a vízen érkezők ki tudnak kötni, tisztálkodhatnak, valamint olyan eszköz parkot hoztak létre, ami alkalmas arra, hogy elsősorban a nyári időszakban minél többen kipróbálhassák a kajakozást, kenuzást és bebarangolják a környéket.

A vízi eszközök mellett kerékpárokat is vásároltak a pénzből a települések, ami kiváló lehetőség arra, hogy a vízen érkezők a kikötés után könnyebben megismerhessék a környék látnivalóit - és persze fordítva, a kerékpáros turisták a vízről is megcsodálhassák a Szigetközt.

A program arra is alkalmas, hogy iskolai csoportok számára bemutassa a vízitúrázás szépségeit, így egyes megállópontokon az 1,2 és 4 fős túrakajakok és túrakenuk mellett sárkányhajókat is vízre lehet tenni, ahol egyszerre akár 16-20 fő is evezhet. Minden hajó minden beülőjéhez tartozik mentőmellény is, hiszen a vízbiztonság az alapja az önfeledt szórakozásnak.

Közreműködő szervezet: Magyar Államkincstár Győr-Moson-Sopron Vármegyei Igazgatósága

Kapcsolat: Babos Attila polgármester

Projekt zárása: 2022.10.31.