"A mi Európánk" vetélkedő felhívása

Kárpát-medence magyar anyanyelvű középiskolás csapatai számára

 

A MI EURÓPÁNK” vetélkedő felhívása

 

 

A székesfehérvári Tarsoly Ifjúságért Egyesület – széles körű együttműködéssel – a 2015/2016. tanévben ismét meghirdeti „A mi Európánk” című vetélkedőt magyarországi és határon túli magyar középiskolások számára.

Célunk, hogy a fiatalok gyarapítsák ismereteiket térségünk múltjáról, jelenéről, Európában betöltött szerepéről, saját lehetőségeikről és egymásról, ezzel is elősegítve a közös értékek továbbélését.

A vetélkedő témakörei: az EU története, általános EU-s ismeretek, az EU közös politikái, az EU biztonságpolitikája, az EU költségvetése és gazdálkodása, emberi és polgári jogok, választójog, környezettudatosság, oktatási-tanulási lehetőségek, energiaügyek, foglalkoztatás, országismeret (kultúra, földrajz, népszokások, ünnepek, gasztronómia, sport). Az I. világháború centenáriuma. Napjaink Európája.

A döntős csapatok felkészülését pontosabb instrukciókkal segítjük majd.

A vetélkedő nyelve: magyar (ám egyes feladatoknál szükség lehet a német, ill. az angol nyelv ismeretére is).

Jelentkezés: A vetélkedőre 3 fős középiskolai tanulókból álló csapatok jelentkezését várjuk. A jelentkezéshez szükséges csapatonként egy segítő tanár is. Egy intézmény több csapattal is indulhat a vetélkedőn. A vetélkedőre a felhívás megjelenésétől kezdődően a Tarsoly Ifjúságért Egyesület honlapján (www.tarsolyegyesulet.hu) megadottak szerint lehet regisztrálni. A csapatok itt tájékozódhatnak a vetélkedő folyamatáról és érvényben lévő szabályairól.

A vetélkedő felépítése: 3 internetes forduló, valamint a döntő Székesfehérváron.

A vetélkedő fordulói:

1. forduló: 2015. december 2. – december 15.

2. forduló 2016. január 13. – január 26.

3. időkorlátos forduló: 2016. február 25-én magyar idő szerint 14:00–18:00 óra.

Az internetes feladatok megoldásáért kapott pontszámok és területi arányosítás alapján 12 csapat kerül a döntőbe. Minden régióból és szomszédos országból bejut egy-egy csapat, amennyiben elért összpontszámuk alapján a mezőny első felében végeznek, valamint bejut a legjobb székesfehérvári csapat. A többi csapat már kizárólag a legmagasabb pontszám alapján jut a döntőbe, de egy régióból maximum 2 csapat, és egy iskolából legfeljebb 1 csapat lehet döntős.

Döntő: Székesfehérvár, 2016. április 2. (szombat) 10:00 óra.

A fődíj: egyeztetés alatt – de várhatóan ismerkedés az Európai Parlament működésével Strasbourgban vagy Brüsszelben 2016. június 30-ig.

További díjak: 1 csapat utazása Felvidékre (Szlovákia) a nyári szünetben.

1 csapat utazása I. világháborús emlékhelyekre (Szlovénia, Olaszország) a nyári szünetben.

Valamennyi döntős csapat tárgyjutalomban részesül.

Az eredményhirdetés után (várhatóan 16 óra és 18.30 között) a szervezők valamennyi döntős csapat részére felajánlják a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely díjmentes megtekintését.

A díjakat – részben vagy egészben – támogató és együttműködő partnereink biztosítják.

További információ a www.tarsolyegyesulet.hu honlapon lesz olvasható. E-mail: [email protected].

 

Székesfehérvár, 2015. október 14.

Ajánló

Lakossági tájékoztató 2023.10.26.

A helyi választási iroda vezetőjének a képviselő-testület megválasztandó tagjainak számát megállapító határozata a 2024. évi a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választására.”